Najavio je predsjednik Veslačkog kluba Neptun Marko Potrebica kako će klub stoti rođendan proslaviti u novim prostorijama. Nove klupske prostorije Neptuna zamijenit će stare u koje se nije uložilo kako treba desetljećima, i koje su svakim danom sve više i više ‘tonule’. Vjetar je znao odnijeti dio krova, loše vrijeme, more, znalo je zadati udarac sa strane i odozdo. Koliko je samo puta ponton ‘otišao’, razbio se u tisuću komada. Krpile bi se potom rupe, slagao se novi ponton, te se živjelo i radilo dalje čekajući bolje dane. Ali, dalje, tko je bio dole u prostorima Kluba u zadnje vrijeme, zna da se ne može, i kako je neophodno napraviti sve iznova, od temelja.

Do te obljetnice – stoljeće kluba – još je pet godina. Ovog petka, večer prije 19. izdanja veslačke feste, koja će se održati u Gružu, međunarodne regate studentskih osmeraca ‘Semper Primus’, okupile su se brojne generacije Neptunaša, pozvali su u goste svoje prijatelje, te ‘ugasili’ 95 svjećica na rođendanskoj torti.

Potrebica je u riječi predsjednika, koja je bila na dnevnom redu svečane skupštine odmah nakon Lijepe naše, i minute šutnje za sve preminule članove kluba te hrvatske branitelje, ‘napravio đir’ te kroz svoje pričice, anegdote, pozdravio i zahvalio najzaslužnijima što je klub danas doživio tolike godina. Svako malo bi Potrebica spomenuo na kraju svojih pričica ime jednog, dvojice, trojice zaslužnih, nakon čega se pljeskalo, a pljeskalo se u hotelu Lero puno puta jer su mnogi ugradili sebe u Neptunovu priču koja se piše od 1923. godine, a koju je, kronološki ispričao tajnik kluba Maro Kapović. Počeo je Kapović tu ‘regatu dugu 95 godina’ podatkom kako je klub osnovan u siječnju, kako su uz zidine Grada, u Posatu, bile prve klupske prostorije, kako je vrlo brzo nakon toga održana prva regata…

Nije zaboravio, kad su na red došli zadnji ‘metri’ regate (čitaj: godine), nabrojati sve rezultatske uspjehe, a bilo ih je. Matej Metković je donio klubu prvu medalju s velikih natjecanja u dresu reprezentacije. Neptun i nakon Metkovića ima reprezentativce i sudionike velikih međunarodnih natjecanja, ove godine je prekinuo post od 22 godine bez medalje na seniorskom prvenstvu….

I opet pljesak, i opet pljesak. Bilo je lijepo vidjeti kad su natjecatelji ustali sa svojih mjesta te pljeskali svom treneru Pavu Bečiću.

Neptunovi prijatelji nisu došli praznih ruku. Marko Potrebica je svako malo zahvaljivao na poklonu i lijepim željama. Čestitali su im Hrvatski veslački savez, Veslački savez Dalmacije, Veslački savez Zagreba čiji je tajnik Josip Kostelić na poklon donio par vesala, zatim čelnici drugi hrvatskih veslačkih klubova. Došao im je i čestitao Jedriličarski klub Orsan s kojim Neptun dijeli u lučici Orsan dobro i zlo gotovo 70 godina. Naime, toliko ima od kad je Neptun digao sidro iz starog porta te preselio u prostore koji će se uskoro obnavljati, i koji bi trebali zasjati najkasnije za stoti rođendan kluba 2023. godine!

Tonči Vlašić / Dubrovački vjesnik