Bilo je to 2009. godine. Iako je padala kiša, iako su svi bili mokri do kože, iako je bilo hladno, članovi najuspješnijih posada međunarodne studentske veslačke regate osmeraca ‘Semper Primus’, koja se održala u gruškoj luci, nisu željeli propustiti podjelu medalja i pokala, a razlog je bila nazočnost na regati Ekaterine Karsten. Bjeloruskinja je na pet Olimpijskih igara u nizu, a svoj niz je počela u Barceloni 1992. godine, osvajala medalje. Redom, uzela je broncu te 1992., zatim, zlato u Atlanti 1996. i Sydneyju 2000., srebro u Ateni 2004. te broncu 2008. u Pekingu. Uz to je, ne računajući druga i treća mjesta, u skifu bila svjetska prvakinja šest puta. I danas, kad se vrte slike s prethodnih regata Semper Primus, svi se sjete kako je gost 2009. bila legendarna Bjeloruskinja, koja je i nakon gostovanja u Dubrovniku osvajala medalje. Bila je zlatna na EP-u 2014. godine sa 42 godine, a srebrna 2017. sa 45 godina.

– Uz nastup jedne posade Cambridgea, u povijesti naše regate pamti se i nazočnost Karsten te 2009. godine – prisjetili su se organizatori regate, koja se od 2000. godine tradicionalno održava u Dubrovniku na kraju veslačke, a na početku akademske godine.

Ove godine, na 19. izdanju,  prvi put je nastupila i posada iz Italije, i to su susjedi s one strane Jadrana, koji su stigli u jakom sastavu. Tako je u posadi Barija bio je Domenico Montrone, veslač, koji je u četvercu bez osvojio brončanu medalju na posljednjim Olimpijskim igrama u Riju, a bio je srebrni na SP-u, te europski prvak i europski doprvak.

I kad se nabrajaju najpoznatiji sudionici regate svakako treba istaknuti kako je posljednjih godina jedan od sudaca Nikša Skelin, bivši hrvatski reprezentativac, osvajač olimpijskog srebra prije 14 godina u Ateni s bratom Sinišom u dvojcu bez kormilara, te brončane olimpijske medalje u osmercu osvojene 2000. u Sydneyju. Nikša Skelin ima uz sve to i dva srebra te broncu sa svjetskih prvenstava.