Damir Martin se vratio s Olimpijskih igara u Riju 2016. sa srebrom. Skoknuo je koji dan poslije, sa srebrom oko vrata, do Dubrovnika i hangara Veslačkog kluba Neptun, te, kako nije naviknuo držati govore, već raditi, vrlo brzo je druženje s dubrovačkim veslačima nastavio u brodu. Obukao je dres Neptuna. Sjeo u četverac. Prvi iza njegovih leđa bio je Pero Kukuljica, tada dvostruki prvak Hrvatske.

– Martin je sjajan, kao i braća Sinković – naglasit će svaki put Kukuljica koji sanja jednog dana, poput svojih uzora, a njemu su to, naravno, najbolji hrvatski veslači, doći u priliku nastupiti na najvećim natjecanjima.

– Svakom sportašu je san nastupiti na Olimpijskim igrama – jasan je Pero.

Od tog susreta u Dubrovniku s najboljima, prije Damira Martina gost Neptuna bio je i olimpijski pobjednik, jedan od braće Sinković – Valent, Kukuljica je donio dubrovačkom klubu novi naslov državnog prvaka veslajući opet s Vlahom Đivanovićem, a potom se zahvaljujući njemu dubrovački klub upisao na popis klubova koji imaju svog člana na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj ove godine.

– Počeo sam trenirati veslanje u četvrtom razredu osnovne škole. Treniram svaki dan, i tako već osam godina – podsjetio je Kukuljica.

Nakon što je osvojio treći puta naslov državnog prvaka dobio je poziv izbornika da dođe na pripreme reprezentacije. Nije bio jedini Neptunaš, ali je jedini na kraju jedino on nastupio od članova dubrovačkog kluba s reprezentacijom na velikom natjecanju.

– Na koliko sam regata nastupio u ovih osam godina koliko sam u veslanju. Ne brojim, ali na puno, baš puno. Svake godine jedno 20 do 25 utrka, što Kupa Dalmacije, zatim državno, pa međunarodne regate. Ne samo po Hrvatskoj, već idemo i diljem Europe. Bio sam u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji… Poziv u reprezentaciju, a potom i nastup na EP-u, iako sam tek ulazno godište, a gdje sam zauzeo 13. mjesto, nagrada su za trud koji sam uložio proteklih osam godina. Bio sam ponosan na sebe, i jako zadovoljan zbog toga. Iduće godine je novo Europsko juniorsko prvenstvo, koje će se održati u Essenu, a potom Svjetsko juniorsko prvenstvo u Tokiju. Veslat će se na stazi na kojoj će se 2020. održati Olimpijske igre – govori Kukuljica.

Trener Pavo Bečić mu je non stop ‘za vratom’. Međutim svi ističu u dubrovačkom klubu: ‘Ne treba Pera tjerati da radi’.

– Pomaže nam u radu i profesor Mladen Marinović – napominje Neptunov reprezentativac.

Neptunovi veslači da bi odradili trening, pogotovo ljeti, moraju na more dok Dubrovnik još spava. Poslije ne bi mogli izaći na more jer je u luci Gružu i na Rijeci dubrovačkoj prometnije nego na autoputu.

– Nije nam teško zbog toga. Navikli smo se. Bude ponekad problem kad se zaredaju treninzi u ranu zoru. Dogodi se da zakasnim, ali ne više od 5 do 10 minuta. Svaki trening na moru prođemo 16 do 20 kilometara, ali opet ta kilometraža ovisi kako koji dio godine. Zimi veslamo i više, ali s manjim intenzitetom, a ljeti manje, ali s većim intenzitetom.

Pero je, kad se slavilo 95 godina kluba, preuzeo nova vesla, koja je Neptunu za rođendan poklonio Veslački savez Zagreba.

– Da, nova vesla su tu. Prošle godine sam sjeo u novi skif. Klub je nabavio dva. Odličan skif. Bila je to velika investicija za klub. Godinama smo nastupali u starim brodovima, a zbog kojih smo u startu zaostajali za konkurencijom, koja je imala nove brodove, tri do četiri sekunde. Nisu još uvjeti savršeni, ali ide se, korak po korak. Rezultati su tu – naglasio je Kukuljica, učenik Opće Gimnazije Dubrovnik.

– Volio bih biti poput svojih uzora, ali znam kako je put do toga dug i težak – naglasio je.

Tonči Vlašić / Slobodna Dalmacija