Toni Crnjak i Lovro Čondrić su krajem travnja ispisali povijest Veslačkog kluba Neptun. Prvi put otkada je Lijepa naša samostalna, dubrovački klub ima seniorske prvake države.

Crnjak i Čondrić su trijumfirali u konkurenciji lakih seniora u dvojcu na pariće. Bili su najbolji u prednatjecanju te u A-finalu. U prednatjecanju se, isticao je njihov trener Pavo Bečić, vidjelo kako su oni ti koji će odlučivati o prvom mjestu. Tako je i bilo. Iako je konkurencija učinila sve u A-finalu kako bi im pomrsila račune, Crnjak i Čondrić su kontrolirali utrku te prvi prošli ciljem.

Uspjeh nije bio iznenađenje. Njihovi rezultati u zadnje vrijeme pokazivali su kako nema boljih, a sad su to potvrdili još jednom. Hrvatski izbornik Darko Miškić je na Jarunu držao u četvrtak prijepodne štopericu u ruci, a zlatni dvojac na pariće je veslao te izveslao normu za nastup na Europskom prvenstvu za veslače do 23 godine, koje će se od 6. do 9. rujna održati u Grčkoj, u gradu Ioannina.

Čondrić i Crnjak nisu prvi članovi Neptuna ove godine na velikom natjecanju. Pero Kukuljica i Toni Perović su nastupili na Europskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Essenu, gdje su bili peti u C-finalu. To su bili uspjeli kao članovi četverca na pariće u kojem su nastupili s dvojicom članova splitskog Mornara, Nikom Anzulovićem Miroševićem i Gordanom Ćurinom. Kukuljica je debi na velikim međunarodnim natjecanjima imao prošle godine, kad je u dvojcu na pariće na Europskom juniorskom prvenstvu u francuskom Gravelinesu, veslajući s Marinom Perkovićem iz splitskog Mornara, zauzeo 13. mjesto (prvi u C-finalu). Perović je prvi put nastupio na velikom natjecanju u dresu reprezentacije. Neptun se mogao pohvaliti kako je prvi put na Europskom juniorskom prvenstvu u sastavu reprezentacije imao više od jednog člana! Sad će se time moći pohvaliti još jednom ove godine.

– Nastup u Ioannini bit će Čondriću i Crnjaku nagrada za veliki rad i treniranje tijekom ljetnih mjeseci na Rijeci dubrovačkoj. Radili su svaki dan. Izveslali su više od tisuću kilometara u zadnja tri mjeseca – istaknuo je tajnik Neptuna Maro Kapović. Nahvalio je trenera Pava Bečića i profesora doktora Mladena Marinovića.

– Odradili su odličan posao kako u fizičkoj, ali isto tako i u tehničkoj pripremi naših veslača, koji će u idućih 20 dana brusiti formu za nastup na EP-u, i to najprije u Rijeci dubrovačkoj, a zatim u Zagrebu, na jezeru Jarun – dodao je Kapović.

Bolji uvjeti

Kapović, ali i ostali članovi vodstva Neptuna, na čijem je čelu Marko Potrebica, u zadnjih nekoliko godina uspjeli su osigurati bolje uvjete. Nabavili su u proteklom razdoblju nekoliko brodova. Zatim, ojačali struku. Pomaže im profesor doktor Marinović. Kako su radili – potvrđuju rezultati. Neptun je u 2019. na državnim prvenstvima osvojio sedam medalja, od čega je jedna zlatna, dvije srebrne i četiri brončane. Prvi put je bio među osvajačima medalja na državnom u ergometrima (veslačkim simulatorima na dva kilometra), zatim dočekao je povijesni prvi naslov seniorskog prvaka. Plus, naravno, čak četiri reprezentativca na velikim natjecanjima, točnije na europskim prvenstvima.

– Naš senior Matej Metković je među kandidatima za odlazak na izlučne utrke za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine – dodao je Kapović.

Metković je jedini veslač u povijesti Neptuna, koja se piše od 1923. godine, koji je kao član dubrovačkog kluba nastupio na velikom međunarodnom natjecanju te se s njega vratio s medaljom. Uspio je to 2013., kad je kao član hrvatskog osmerca osvojio brončanu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu koje se održalo u Bjelorusiji.

– Da, bilo je onih koji su počeli veslati za Neptun, a poslije su kao članovi drugih klubova osvajali medalje na velikim natjecanjima, ali nikad nitko kao član Neptuna nije otišao na veliko natjecanje te na njemu osvojio medalju, a što je uspio Matej prije šest godina. Možemo samo poželjeti da taj uspjeh ne bude i dalje jedini, da se uskoro budemo mogli pohvaliti s novom velikom medaljom – naglasio je Kapović.

Tonči Vlašić/Slobodna Dalmacija, 16. kolovoza 2019.