Nastupio je 2000. godine, nakon toga je držao samo kormilo organizacije, a ove godine, kad je regata stigla do brojke dvadeseta, izvadio je iz ormara veslačko odijelo u kojem je nastupio na prvoj regati te je ponovno sa svojom ekipom sjeo u osmerac i odradio trku. Marko Potrebica je danas predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i čelnik Veslačkog kluba Neptun za kojeg je nastupao i osvajao medalje na državnim prvenstvima, a od 2000. do danas predsjednik Organizacijskog odbora regate ‘Semper Primus’. S veteranima Neptuna (Dubrovnika) natjecao se s veteranima iz Metkovića te Zagreba. Ta utrka je zadnjih godina uvertira u Međunarodnu studentsku regatu osmeraca ‘Semper Primus’, koja se održava uvijek na početku akademske godine, a na kraju veslačke sezone.

Prve godine regata je okupila deset posada. Poslije ih je znalo biti i dvostruko više. Ove godine osamnaest iz četiri države – Italije, Slovenije, Poljske i Hrvatske.

– Zaista možemo biti zadovoljni masovnošću i prihvaćenošću regate, kako u akademskim krugovima, tako i u široj društvenoj zajednici. Veslanje je u Hrvatskoj najmasovniji studentski sport koji se još od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća širi hrvatskim sveučilištima, a među prvima smo upravo mi u Dubrovniku prepoznali atraktivnost i funkcionalnost veslanja u okviru akademske zajednice. Jer veslanje je pravi izvorni sport bez pretjerane komercijalizacije, a veslači su obično visokoobrazovani ljudi, a tijekom studija i najuspješniji studenti. Mnoge se svjetske sveučilišne regate mogu pohvaliti blistavijom i dužom tradicijom od naše, ali samo se mi možemo pohvaliti da smo stariji od sveučilišta kojem pripadamo (Sveučilište u Dubrovniku je osnovano 2003. godine). Upravo i iz tog razloga moto regate ‘Semper Primus’ (Uvijek prvi) sa zadovoljstvom ističemo – rekao je mr. sc. Potrebica.

Neke regate se posebno pamte. Jedna od tih je regata održana 2009. godine. Iako je padala kiša, iako su svi bili mokri do kože, iako je bilo hladno, članovi najuspješnijih posada nisu željeli propustiti podjelu medalja i pokala, a razlog je bila nazočnost na regati Ekaterine Karsten, Bjeloruskinje koja je na pet Olimpijskih igara u nizu, a svoj niz je počela u Barceloni 1992. godine, osvajala medalje. Redom, uzela je broncu te 1992., zatim, zlato u Atlanti 1996. i Sydneyju 2000., srebro u Ateni 2004. te broncu 2008. u Pekingu. Uz to je, ne računajući druga i treća mjesta, u skifu bila svjetska prvakinja šest puta.

Zatim, pamti se nastup jedne posade Cambridgea u Dubrovniku, kao i činjenica da je jedan od sudaca regate godinama jedan od najboljih hrvatskih veslača svih vremena – Nikša Skelin, koji je s osmercom osvojio u Sydneyju 2000. godine olimpijsku broncu, a četiri godine poslije u Ateni s bratom Sinišom bio olimpijski doprvak u dvojcu bez kormilara. Zatim, sudac je i profesor veslanja – dr. sc. Mladen Marinović. 

Posebnost regate ‘Semper Primus’  jest što se održava u Gruškom akvatoriju (sa startom na Kantafigu i ciljem na velikom mulu) i što je njezina duljina 1201 metar, a ne uobičajenih 2000 metara.

Tonči Vlašić / Dubrovački vjesnik