Komemoracija za veslača i trenera s više od 60 godina ugrađenih u povijest Veslačkog kluba Neptun Ivicu Grgića – Grgu, koji je preminuo 24. studenoga 2019. godine, održana je u nedjelju, 1. prosinca, u dubrovačkom Hotelu Valamar Lacroma.

Predsjednik Neptuna, ujedno predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Marko Potrebica nazvao je Grgića najzaslužnijim za sve što je danas dubrovački veslački klub.

– Grga je bio jedan od nas i učinio je toliko dobrog, koje je i nas sve ovdje okupilo. Zato dijelimo radosne uspomene, i dok su uspomene žive onda je Grga živ. Bio je dobri duh našeg kluba, a njegovo ime će ostati zlatnim slovima zapisano u povijesti kluba. Ljudi poput Grge su izgradili dubrovački sport. Nisu ga zanimali ni novac ni interes, već ljubav prema djeci i dubrovačkom sportu. Ovo je nenadoknadiv gubitak za klub – rekao je Potrebica.

Predsjednik Dubrovačkog saveza športova i tajnik Neptuna Maro Kapović istaknuo je kako je Grgić zaslužan za potpunu preobrazbu Neptuna u zlatnim godinama kluba.

– Osvajale su se zlatne medalje na prvenstvima i prva mjesta na regatama, a svake godine kupovao se barem jedan novi čamac. Vrhunac uzleta bile su 1990. i 1992. godina, kad su proširene klupske prostorije, dobivena teretana, a u klubu trenira preko sto veslačica i veslača. U ratnim vremenima Domovinskog rata pravi ponton u Uvali Lapad, kako bi veslači u opkoljenom Dubrovniku imali donekle zaklonjenu regatnu stazu, a osmerac mlađih juniora Neptuna te godine osvaja titulu prvaka Hrvatske – napomenuo je Kapović.

Ivica Grgić – Grga rođen je 1944. godine u Kninu, u Veslački klub Neptun je stigao 1960. godine, a nakon odsluženja vojnog roka 1963. godine oživio je rad u međuvremenu zatvorenog kluba. Aktivirao je treninge te pokrenuo nabavu novih čamaca, a istovremeno stekao trenersko zvanje. Sve to omogućilo je normalniji rad dubrovačkih veslačica i veslača, a upravo je Grgić bio trener brojnim uspješnim generacijama.

Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina)