Zbog izvanredne situacije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 koja je zaustavila normalan život i rad u cijelom svijetu, tako i u Hrvatskoj, nastupile su izvanredne okolnosti koje su utjecale na provedbu većine naših planiranih veslačkih aktivnosti. Tako je u okviru mjera Vlade Republike Hrvatske i Hrvatski veslački savez donio odluku o ograničavanju svojih veslačkih aktivnosti. Zbog trenutačno dobre epidemiološke situacije, Vlada je krenula u popuštanje mjera i postupno pokretanje niza gospodarskih i društvenih aktivnosti.

Za naš sport, između ostalog, to znači da će se od 27. travnja dopustiti trening sportaša i sportašica 1. i .2. kategorije. U nadi da će se te mjere pokazati uspješnima, za očekivati je da ćemo do 11. svibnja moći otvoriti klubove i organizirati treninge po grupama uz poštovanje epidemioloških mjera i postupno se vraćati u normalu.

Prateći informacije iz FISA-e, one su sljedeće – otkazana su sljedeća FISA natjecanja u 2020.:
– otkazane su sve tri regate Svjetskog veslačkog kupa i Finalna kvalifikacijska regata za OI – iste se neće održati u 2020. godini;
– otkazano je Svjetsko veslačko prvenstvo za seniore, mlađe seniore do 23 godine i juniore – isto se neće održati u 2020. godini.
Održat će se sljedeća FISA natjecanja u 2020.: (ovisno o ukupnoj zdravstvenoj situaciji radi sigurnosti i zdravlja sudionika)
– Europsko veslačko prvenstvo za veslače do 23 godine, Duisburg, Njemačka, održat će se u izvornom terminu od 5. do 6. rujna 2020. godine;
– Europsko veslačko prvenstvo za juniore, Beograd, Srbija, održat će se u novim terminu od 26. do 27. rujna 2020. godine;
– Europsko prvenstvo u veslanju za seniore, Poznan, Poljska, održat će se u novim terminu od 9. do 11. listopada 2020. godine.

Iako je u ovom trenutku teško prognozirati dugoročno razvoj situacije s pandemijom virusa SARS-CoV2, uzimajući u obzir informacije iz FISA-e izbornik će sačiniti novi plan i program te kriterije za odabir veslača za posade izborne vrste za navedena europska prvenstva.
Isto tako Hrvatsko veslačko prvenstvo (HVP za seniore i veterane, Zagreb, 18.-19. travnja, i HVP za juniore i kadete, Zagreb, 3.-5. srpnja) u navedenim terminima se neće održati.

Na osnovi prijedloga izbornika, prijedlog je da se Hrvatsko veslačko prvenstvo održi u Zagrebu od 11. do 13. rujna 2020. za sve uzraste. Raspis HVP-a bio bi osnovom zadnjeg održanog HVP-a za sve uzraste održanog 2016. godine.

Iako je u ovom trenutku teško prognozirati dugoročno razvoj situacije s pandemijom virusa SARS-CoV2, pratit ćemo informacije Nacionalnog kriznog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nadajući se da ćemo kao organizator HVP-a moći udovoljiti svim tehničkim i sigurnosnim uvjetima – stoji u dopisu koji je potpisao Zdravko Gajšak, glavni tajnik Hrvatskog veslačkog saveza.