Velolučanin Tino Dragojević je već 36 godina trener u Ošjaku. S pet posada je stigao na prvu regatu Kupa Dalmacije, Memorijal Zlako Celent, u dom Gusara, klub bogate tradicije.

Najljepše stranice povijesti Gusara pisao je i legendarni Celent osvajač brončane medalje u dvojcu s kormilarom na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, koji je, nažalost, 1992. godine, u 40. godini života, poginuo u prometnoj nesreći na otoku Pagu. Gusar organizacijom regate, kojom se otvara nova sezona, čuva uspomenu na sjajnog veslača, koji je većinu uspjeha ostvario skupa s Duškom Mrduljašom, koji je tri puta nastupio na Olimpijskim igrama.

Njegova obitelj je posebna priča. Djed mu je bio veslač, reprezentativac, otac i dundo također, i to su bili prvaci Europe u osmercu, zatim sin, također uspješan veslač. Četiri generacije obitelji Mrduljaš nizale su uspjehe, a Duškova majka je bila državna prvakinja u plivanju, supruga višestruka prvakinja države u veslanju, a braća državni prvaci u jedrenju. Duško Mrduljaš je navratio do Spinuta, i on je došao vidjeti sve najbolje što ima u ovom trenutku dalmatinsko veslanje.

Pavo Bečić je u Neptunu, što kao veslač, što kao trener, četiri desetljeća. Skupa je ‘navegavao’ s Marom Kapovićem, osvajao medalje na državnim prvenstvima. Potom su skupa desetljećima u klubu, Bečić kao trener, i ne samo trener, Kapović u vodstvu, tajnik. Bečić je ovaj put ‘vukao’ brodove u Split, došao je dan prije, u subotu. Kapović je ukrco ekipu na dan regate s veslačem/ trenerom Lovrom Čondrićem, te je doveo u Spinut gdje je prva trka bila u 9 sati.

– Domaćini smo u nedjelju, 24. travnja – potvrdio je Kapović.

Skoknut će tad do Dubrovnika i Juraj Gamulin, počasni predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije. Više od pola stoljeća je prošlo kad je prvi put zbog veslanja krenuo prema Orsanu, domu Neptuna. Doći će i profesor Mladen Marinović, doktor veslanja. Godinama surađuje s Neptunašima. Njegove zasluge za posljednje uspjehe nisu male. Pomogao je Bečiću. Rezultat se zna – nekoliko Neptunaša na velikim natjecanjima, svjetskim i europskim prvenstvima.

Duško Mrduljaš nije bio jedini osvajač olimpijske medalje, koji je nedjeljno prijepodne proveo u Spinutu. Došli su i Valent Sinković, aktualni olimpijski pobjednik, svjetski i europski prvak. Došao je i Igor Boraska, član legendarnog hrvatskog osmerca, koji je doveslao do bronce na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine.

Valent Sinković je dodijelio medalju Neptunašu Vitu Šutalu
Valent Sinković je dodijelio srebrnu medalju Neptunašu Vitu Šutalu foto: Tonči Vlašić

Neki od osvajača medalja na prvoj regati Kupa Dalmacije imali su čast dobiti medalju iz ruku Valenta Sinkovića, vlasnika tri olimpijske medalje (dva zlata, te srebra), šesterostrukog svjetskog i peterostrukog europskog prvaka, koji je ostvario devetnaest pobjeda na regatama Svjetskog kupa.

Tonči Vlašić / Dubrovački vjesnik