Veterani su prvi izašli na more, već oko deset. Potom je održana utrka studentica, a nakon toga studenata. Međunarodna studentska veslačka regata Semper Primus doživjela je svoje 23. izdanje.

Tradicija je njezin termin održavanja, kraj veslačke sezone, a početak akademske godine.

– I tako od 2000. godine se okupljamo na regatnoj stazi u Gružu, stazi koja je duga 1201 metar. Upravo je i dužina staze neuobičajena za natjecateljsko veslanje pokazuje da ova regata nije samo puko regatavanje – istaknuo je Marko Potrebica. Bivši veslač, koji je uz Mara Kapovića pokrenuo regatu na oproštaju od prošlog stoljeća, danas predsjednik Gradskog vijeća, i dalje je na čelu organizacije.

– Bili smo u Zagrebu. Razgovarali s Joškom Kostelićem iz Zagrebačkog veslačkog saveza. Bez njegove pomoći ne bi išlo. Mi smo bili prva studentska regata izvan Zagreba – prisjetili su se Potrebica, Kapović i Kostelić, koji je i ove godine sudionik Semper Primusa.

– Sjećamo se samih početaka naše regate. Prvo izdanje 2000. okupilo je deset osmeraca, a već iduću godinu bilo ih je više od dvadeset. Zaista možemo biti zadovoljni masovnošću i prihvaćenošću regate, kako u akademskim krugovima, tako i u široj društvenoj zajednici Grada.

Podsjetio je i ovaj put Potrebica kako je veslanje u Hrvatskoj najmasovniji studentski sport, koji se još od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća širi hrvatskim sveučilištima.

– Među prvima smo upravo mi u Dubrovniku prepoznali atraktivnost i funkcionalnost veslanja u okviru akademske zajednice. Jer veslanje je pravi izvorni sport bez pretjerane komercijalizacije, a veslači su obično visokoobrazovani ljudi, a tijekom studija i najuspješniji studenti. Mnoge se svjetske sveučilišne regate mogu pohvaliti blistavijom i i dužom tradicijom od naše, ali samo se mi možemo pohvaliti da smo stariji od sveučilišta kojem pripadamo. Upravo i iz toga razloga moto regate «Semper Primus» (Uvijek prvi) sa zadovoljstvom ističemo.

– Želio bih se ovom prilikom zahvaliti svima koji su pomogli da ova regata zaživi i da se održi do današnjeg dana, a posebno organizatoru regate Studentskom zboru Sveučilišta u Dubrovniku, te suorganizatorima regate Sveučilištu u Dubrovniku, Studentskom centru Dubrovnik, Veslačkom klubu Neptun, Hrvatskom veslačkom savezu, Dubrovačkom sveučilišnom sportskom savezu, Hrvatskom sveučilišnom sportskom savezu, Veslačkom savezu Zagreba, te Veslačkom savezu Dalmacije – istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora.

Nikša Skelin, osvajač olimpijskih medalja u Sydneyju i Ateni, veslač s postolja svjetskih i europskih prvenstava danas je čelnik Veslačkog saveza Dalmacije. Nije prvi put na Semper Primusu. Godinama u ulozi suca. Profesor dr. sc. Mladen Marinović, jedan od najzaslužnijih za uspjehe hrvatskog veslanja, koji posljednjih godina surađuje i s Neptunašima, hrvatski je međunarodni sudac. U toj ulozi je bio na ovogodišnjoj 23. Sepmer Primusu. Došao je i Juraj Gamulin, počasni predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije. Navratili su i stari Neptunaši. Živko Šimunović koji je desetljećima bio tajnik dubrovačkog kluba, a kojeg je na toj dužnosti naslijedio Kapović.

– 3,4,5 – istaknuo je Kapović. Tri utrke, tri posade veterana, četiri ženske i pet muških posada studenata. Domaćin će ovogodišnji nastup pamtiti po pobjedi u utrci veterana.

Vremenske prilike su ovaj put išle na ruku organizatorima i sudionicima regate. Ne zaboravljaju se i dani kad se veslalo po kiši, kad je bilo hladno, kad se zbog jakog vjetra odgađao start utrka, te se čekalo satima…

Ovaj put sve na vrijeme.